Vermogen opbouwen is eenmaal belangrijk geworden. U kunt er dan voor kiezen om te sparen. Maar ook beleggen is een optie en zeer aantrekkelijk. De rentes van de spaarrekeningen zijn de laatste jaren erg laag. Door te beleggen bouwt u nu eenmaal meer vermogen op. Ongeacht de risico’s die er aan verbonden zijn kunt u deze voordelen benutten.

Wat is beleggen eigenlijk?

Beleggen wordt vaak gezien als ingewikkeld. Beleggen is simpelweg kopen van goederen om ze te verkopen met winst. Het kan met heel veel verschillende producten, van aandelen tot grondstoffen. U, de belegger, koopt een product waarvan u verwacht dat het in de toekomst van waarde zal stijgen.

Beleggen is veiliger dan sparen

Beleggen heeft een aantal risico’s. Het rendement dat u maakt biedt geen zekerheid. De meest voorkomende risico’s van beleggen zijn markt, rente, krediet en liquiditeitsrisico. Ook andere risico’s kunnen een rol spelen. Echter heeft u zelf invloed op deze risico’s.

Sparen lijkt vaak de veilige manier om vermogen op te bouwen: inlegbedrag behoudt u, ontvangt rente en bent beschermt. Bij sparen zou u vermogen nooit afnemen, maar het afnemen van uw vermogen is niet het grootste risico. Het grootste risico is dat u niet voldoende vermogen opbouwt. Met sparen gaat het opbouwen van uw vermogen niet snel. Wilt u voldoende vermogen opbouwen dan is beleggen een goede optie om rendement te behalen. Het behalen van uw financiële doel is makkelijker.

Pensioenbeleggen

Het is verstandig om uw pensioen goed geregeld te hebben. Een van de mogelijk heden is het pensioenbeleggen. Deze manier van beleggen, met als doel vermogen opbouwen voor uw pensioen, biedt u meer zekerheid dan de ‘normale’ beleggingsmogelijkheden.

Beleggen voor beginners

Beleggen is voor beginners vaak ingewikkeld. Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen. Ook is het belangrijk om goed voor te bereiden voordat u begint met beleggen. Met de juiste kennis op zak, kan beleggen effectief en zelf plezierig zijn. Er zijn ook verschillende cursussen die u kunt volgen. Met de kennis vanuit de cursus kunt u als beginner aan de slag in de beleggingswereld. Het is belangrijk om van te voren te bepalen wat in wat je wilt beleggen en hierover informatie te verzamelen.

Laten beleggen

U kunt er ook voor kiezen om te laten beleggen. Er zijn verschillende bedrijven die dit doen. Zij nemen uw werk uit de handen en u krijgt een beloning naar prestatie. U hoeft dus niet zelf de beurs te volgen of moeilijke beslissingen te nemen.