U komt thuis en u treft een lekkage aan, uw auto is gestolen of u heeft die mooie dure vaas van uw buurman laten vallen. Deze situaties kan iedereen overkomen. Een verzekering biedt u vaak een uitweg voor de hoge kosten die dit met zich mee brengt. U betaald een maandelijkse bedrag aan premie in ruil voor de dekking van de hoge kosten.

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn er een aantal verplichte verzekeringen. Een basis zorgverzerkering is verplicht voor iedere burger vanaf 18 jaar in Nederland. Deze verzekering biedt u dekking op de belangrijkste zorg. Hiernaast kunt u ook een aanvullende verzekering aanvragen. Deze is niet verplicht.

Een opstal verzekering wordt meestal verplicht gesteld door de hypotheek verstrekker.  Het zelfde geldt voor de overlijdensverzekering

Als u beschikt over een motorvoertuig is wettelijk ook een WA-verzekering verplicht. Deze verzekering biedt u dekking wanneer uw schade aanbrengt bij de auto van een ander. Als u ook uw eigen auto verzekerd wilt hebben kunt u een WA Plus of een WA volledige incasso aanvragen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.

Andere nuttige verzekeringen

De meeste mensen verzekeren hun huis niet alleen met een opstalverzekering, maar ook met een inboedelverzekering. De inboedelverzekering biedt u dekking op uw inboedel, zoals meubels en servies.

De aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren is niet verplicht, maar wel nuttig en aangeraden. Deze vorm van verzekering biedt u dekking als u schade bij een ander veroorzaakt. De dure vaas van de buurman bijvoorbeeld.

Wat verzekeren en wat niet?

In Nederland kunt u alles verzekeren van auto tot de gezondheid van uw hond. Bij het afsluiten van een verzekering moet u nagaan of de kosten die het met zich mee brengt niet beter zelf kunt betalen. U kunt het best alleen uw eigendommen verzekeren als het een hoge (emotionele) waarde heeft.

Vergelijken

Er zijn veel verschillende verzekeringen en het is daarom begrijpelijk als u niet gemakkelijk een keuze kunt maken. U kunt op verschillende vergelijkingssites de verzekeringen met elkaar vergelijken. U moet dan naast de premie letten op nog een aantal kenmerken, namelijk de eindkapitaal dat uw kunt ontvangen, de voorwaarden, de mogelijkheden om de verzekering aan te passen en de mogelijkheden om de verzekering stop te laten zetten.

Als u er zelf niet uitkomt kunt u vaak een financieel adviseur bij betrekken. U zult dan tegen een vergoeding advies krijgen op basis van uw eigen persoonlijke situatie. Op deze manier weet u honderd procent zeker dat u kiest voor de juiste verzekering.