Vrijwel iedereen in Nederland die over een betaalrekening beschikt, beschikt ook over één of meerdere spaarrekening(en). We sparen steeds meer met z’n allen. Een groot deel van deze spaarders spaart zonder een doel voor ogen te hebben. Maar waarom eigenlijk? Sparen biedt u meer zekerheid in onzekere tijden. De economie kan veel onzekerheid creëren. Een spaarrekening kan helpen om deze onzekerheid op te vangen. Tegenslagen kunnen opgevangen worden dat voor financiële rust zorgt.

Spaarvormen

Het is belangrijk om een spaarrekening te kiezen die goed bij jouw doel past. Vaak wordt er gekeken naar de rente, maar ook voorwaarden spelen een rol. De manieren om te sparen zijn eindeloos. Hieronder een enkele bekende voorbeelden:

  • Vrij opneembaar –  Kiest u deze vorm van sparen, dan kiest uw de spaarvorm met de meeste vrijheid. Deze vorm geeft u namelijk onbeperkt toegang tot uw spaargeld.
  • Depositospaarrekening – Als u spaart met het doel om het in de toekomst pas te gebruiken, dan is dit de juiste vorm. Het geld op de spaarrekening staat vast voor een afgesproken periode. Ook de rente wordt vooraf vastgesteld. De voorwaarden van deze spaarvorm is echter verschillend.
  • Achtergesteld deposito – Ook bij deze vorm van sparen zet u uw geld vast voor een bepaalde periode. Het biedt u vaak een hogere rente dan andere spaarrekeningen. U loopt echter wel een groter risico, omdat bij faillissementen van de bank het spaargeld niet of gedeeltelijk terug krijgt.

Sparen of beleggen?

Naast de mogelijkheden om te sparen, kunt u er ook voor kiezen om te beleggen. Beleggen levert u simpelweg  meer op. Er zitten echter ook een aantal risico’s aan vast. U heeft zelf invloed op de risico’s die u loopt. Het rendement dat u maakt biedt geen zekerheid. De meest voorkomende risico’s van beleggen zijn markt, rente, krediet en liquiditeitsrisico. Ook andere risico’s kunnen een rol spelen.

Belasting over u spaargeld

Wanneer u over meer dan 25.000 euro per persoon aan vermogen heeft, moet u hier belasting over betalen. Ook uw spaargeld telt als vermogen.

Er wordt gebruik gemaakt van drie belastingschijven. Over het spaardeel wordt een rendement van 1,63% en 5,39% genomen in box 3.

Sparen voor pensioen

Heeft u voldoende inkomen om te doen wat u graag wilt tijdens uw pensioen? Het is belangrijk om op tijd te beginnen sparen voor u pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen voor meer inkomen later. U kunt met wat rekenhulp berekenen hoeveel u moet inleggen om straks een bepaald bedrag gespaard te hebben.